Bir akstaki iki teker arasındaki devir dengesini sağlar. Özellikle virajlara sağ ve sol terler farklılık gösterdiği için diferansiyel gereklidir. Arka köprüde bulunan bir düzendir. Arka tekerlerin farklı dönmesini ve tork artışını sağlar. Şafttan aldığı hareketi 90 derece döndürerek arka tekerlere iletir. Virajda iken örneğin sağa döneceksek sağda bulunan arka tekerin az soldakinin ise fazla dönmesi gerekir (arkadan itişli bir araca göre). Eğer ikisi de eşit bir şekilde dönerse aracın dönüşü zorlanacak hatta şasi ya da aks kıracaktır. Diferansiyelde bu gerekliliği algılayan ve tekerlere duruma göre güç ileten mekanik bir dişli sistemidir.
Limitli kaymalı diferansiyel (LSD) olarak da bilinir. Otomotivde çıkış şaftında tekerlekler arasında hız farkı oluşmasına izin veren, ancak bu farkın önceden belirlenmiş miktarın dışına çıkmasını engelleyen diferansiyel sistemidir. Bu tarz diferansiyeller otomotiv ve arazi taşıtlarında daha yüksek performans sağlar.
Diferansiyelde ötme diferansiyel kutusunun içindeki ayna mahruti dişlisinin aşınmış, kırılmış, bozulmuş ise diferansiyel ötme sesi yapar.
Diferansiyelde vuruntu sesi diferansiyel kutusunun içindeki istavroz dişli setinin bozulmuş veya aşınmış ise diferansiyelde vuruntu sesi yapar.
Diferansiyel kutusunun içindeki rulmanların bozulması ya da diferansiyel dişlilerinden geliyor olabilir.
Ayna mahruti dişlisinin kırılması aracın fazla yüklenmesi dışında tekerleklerin boyutu ile ilgili bir durum da olabilir. Mahruti belli bir teker boyutuna göre ayarlanmaktadır. Bu nedenle tekerlek boyutunun büyütülmesi halinde dişli birbirine ya da diferansiyel yağının azalması, bitmesi halinde sürterek kırılma meydana gelir ve diferansiyel ayna mahruti bozar.
Yanlış yağ kullanımı, diferansiyel conta ve keçelerinin aşınması, bozulması veya yağın fazla konması halinde diferansiyelde yağ kaçağı meydana gelir.
Diferansiyel rulmanlarının aşınıp bozulması halinde şaft bağlantı yerinde boşluk olması durumunda araçta titreme meydana gelir.
Diferansiyelin içindeki aks istavroz dişli setinin bozulması, kırılması veya aks kafasının, frezelerin bozması sonucunda diferansiyelden takırtı sesine sebep olur.
Bunun sabit bir cevabı yoktur araçlara göre değişkenlik gösterir.